Trainingen op sportlandgoed de Haamen

Vanaf 27 maart is het voor de leden van Adelante on Wheels mogelijk te trainen op de handbikebaan van het sportlandgoed de Haamen.

De trainingen zijn een aanvulling op de reeds bestaande trainingen die plaatsvinden in het heuvellandschap van Zuid-Limburg, deze zijn om de 2 weken. Vanaf dit seizoen is het dus ook mogelijk om op de andere woensdagen gezamenlijk te trainen, maar dan op de wielerbaan in Beek. 

Trainen kan van 16.00 uur tot 19.00 uur. Er zijn bovendien faciliteiten voor onze leden, zoals een MIVA-toilet en kleedlokalen. Na afloop van de training kan er gezamenlijk een kopje koffie gedronken worden in de kantine.

De trainingen zullen binnenkort ook in de TeamApp staan en aanmelden voor de training gaat dan ook weer via de TeamApp! Verder worden de trainingen begeleidt door een trainer.

Bestuur Adelante on Wheels

Nieuwsbrief februari 2019

De nieuwsbrief februari 2019. Klik op de button voor de nieuwsbrief  Nieuwsbrief 

Wellspect Gold Race Handbike Xperience 26 mei

Wellspect nodigt onze leden van harte uit om deel te nemen aan de 2e editie van Wellspect Amstel Gold Handbike Xperience op zondag 26 mei 2019.

Deze mooie toertocht gaat door het mooie heuvellandschap van Zuid-Limburg, Mischa Hielkema zal het geheel begeleiden.Amstel Gold Handbike Xperience

Dit jaar is er de mogelijkheid te kiezen uit drie routes: 25, 40 of 60 km. Hierdoor is het mogelijk om op je eigen niveau toch mee kunt doen aan deze toertocht.

Alle routes zullen starten op het terrein van de Amstel Gold Race Xperience. Vanaf 9.00u worden de handbikers ontvangen met koffie en vlaai. Buddy’s en begeleiders zijn eveneens van harte welkom (Max. 2 per handbiker).

Om 10.00u start de eerste groep. Tussen 13.00u en 14.00u worden de handbikers weer terugverwacht en is er ter afsluiting een lunch. Maar ook onderweg zijn er diverse stoppunten waar sportdranken en – snacks worden aangeboden.

Aanmelden kan met het inschrijfformulier wat ieder lid in januari met de mail heeft ontvangen. Doe dit vóór 26 april! Wij hopen op een grote deelname van onze eigen leden! Informatie gemist? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een mooi bedrag voor Adelante on Wheels bij elkaar gefietst...

MarathonspinningZondagmorgen 13 januari om 10.00u: ik rol het sportcentrum My Health Club in Weert binnen als 'reporter' van de vereniging. Ik hoor de beat van de muziek en ik word bijna verblind door de discokleuren van de spinningruimte. Twee gedreven instructeurs zwepen zeker 30 sportievelingen op om zich op de vroege zondagmorgen in het zweet te werken op hun fietsen. Het is een gemengd gezelschap: alle 22 spinningfietsen zijn bezet. Daarvoor staan een aantal handbikefietsen in een tacx.

Hennie, Martijn (v. Lierop), Dolf, Henk, Jolanda, en Jos van onze vereniging doen mee aan deze drie uur (!) durende marathon. De buddy’s Mark, Ton, Wilbert zijn ook op een spinningfiets geklommen en fietsen fanatiek mee. En ook Jeroen, de voorzitter van onze vereniging, gaat de uitdaging aan: in plaats van baantjes zwemmen op zondagmorgen deze keer spinnen.

Het goede doel van deze spinningmarathon is onze vereniging Adelante on Wheels. En om te zorgen dat er zoveel mogelijk geld bijeen wordt gefietst zorgt het sportcentrum goed voor alle sporters. Heel geregeld komen ze met een bord vers fruit rond om de fanatiekelingen van extra energie te voorzien. De toeschouwers zoals ik, en ook meegereisde familieleden, buddy’s en leden van Adelante on Wheels worden niet overgeslagen en worden ook verwend met een lekker stukje fruit. Daarnaast kunnen de deelnemers leuke prijsjes winnen met de loterij, prijzen  beschikbaar gesteld door My Health CLub Weert. 

Na drie uur lang fietsen is er het mooie bedrag  bijeen gefietst vóór en ook een beetje dóór Adelante on Wheels. Kortom: een mooie sportieve ochtend met een nog mooier eindresultaat. Met dank aan Jos Keersemaekers en Petra Coenen die dit mogelijk hebben gemaakt.

Adelante on Wheels stelt voor: Ton Konz

Ken jij alle leden van Adelante on Wheels? Deze keer stellen we Ton Konz aan jullie voorstellen die in oktober bestuurslid is geworden van Adelante on Wheels

Wie is Ton Konz?

Ton Konz

   Ik ben getrouwd met Hennie, die sinds 2013 actief handbiked en tevens secretaris is van de vereniging. In 2014 hebben we samen
   de berg in het Kaunertal Oostenrijk voor het eerst beklommen. Ik was de buddy van Hennie en dat ben ik nog steeds. Verder ben ik
   gepensioneerd, wat ik heerlijk vind. Ik kan mijn eigen agenda bepalen.

   Ik ben nog wel actief, zo ben ik  vrijwilliger bij de stichting 'Mens achter de patient'. Een stichting die zich bezig houdt met de
   zorgprofessionals bewuster te maken van de impact van een ziekte door mensgericht onderwijs. Verder ben ik dus bestuurslid van
   Adelante on Wheels. Ik ben vooral nauw betrokken bij de technische commissie. Daarnaast ben ik medeverantwoordelijk voor de
   organisatie van de NHC Adelante on Wheels Tijdrit in Beek en de NHC Adelante Challenge in Valkenburg. Daarnaast willen we
   voor de vereniging toertochten gaan uitzetten.

 

 

Welke sporten beoefen jezelf?

Ik doe aan spinning. Daarnaast wandel ik graag en doe ik tuinieren. Natuurlijk ga ik ook geregeld fietsen met Hennie. We maken samen graag toertochten.

Wat is jouw levensmotto?

Ik heb een positieve levenshouding. Mijn motto is: 'maak je niet druk om zaken die je niet zelf in de hand hebt'. Laat je dus niet tegenhouden door tegenslagen, maar gebruik ze om er sterker uit te komen.

Wat zijn je doelen voor 2019?

Ik wil dit jaar weer veel fietsen. En natuurlijk Adelante on Wheels nog beter op de kaart te zetten en leuke dingen voor de vereniging organiseren.

Wat betekent Adelante on Wheels voor jou?

Adelante heeft er voor gezorgd dat handbiken in ons leven is gekomen. Hennie en ik willen zoveel mogelijk delen wat deze sport voor een mindervalide kan betekenen.

Wat zou je nog kwijt willen aan onze leden?

Blijf vooral handbiken. Het is een geweldige sport en geniet van het buiten zijn en de prestatie die je levert. Geniet vooral van het sporten in een groep waarin iedereen zijn eigen beperking heeft, maar waar ook de 'gezonde' buddy zijn plek heeft.

 

 

HandbikeBattle-team van 2018 draagt het stokje over aan het team van 2019.

Vorige week was het zo ver. Het HandbikeBattle-team van 2018 droeg het stokje over aan het team van 2019.Handbikebattleteam 2019

We namen afscheid van Dolf, Henk en Martijn, die allen een geweldige prestatie hebben neergezet.
Het nieuwe team wordt gevormd door Alex, Andrea, Louis en Roxanne. Jolanda gaat dit jaar nog
eens mee, deze keer als teamcaptain. Zij zullen zich de komende maanden voorbereiden en beklimmen
op 13 juni de Kaunertaler Gletscherstrasse. Wij wensen hen veel plezier en succes! Volg de
voorbereidingen via de Facebookpagina van Adelante on Wheels.

De HandbikeBattle zal in 2019 plaatsvinden op 13 juni op de vertrouwde Kaunertalergletscher.

 

Adelante on Wheels stelt zich voor: Marcel Verhoeven

Ken jij alle leden van Adelante on Wheels? We stellen ze graag voor, dit keer is de beurt aan Marcel Verhoeven, penningmeester van Adelante on Wheels.

 

MarcelWat doe je in je dagelijks leven?

Ik ben op het moment niet werkzaam vanwege gezondheidsredenen, maar ik ben wel actief met vrijwilligerswerk bij Mens Achter de Patiënt en bij Adelante on Wheels. Tot 2 jaar geleden heb ik mijn eigen administratie- en belastingkantoor gehad, wat ik altijd met veel plezier en enthousiasme heb gedaan. Helaas heb ik het toen moeten overdragen aan mijn medewerkers.

 

Wat is jouw levensmotto?

Ik vind dat je iedere dag alles uit het leven moet proberen te halen. Kijk nooit achterom wat niet meer lukt, kijk naar voren en kijk vooral naar de dingen die je nog wel kunt. En doe dit vooral met overgave.

 

Heb je nog doelen voor 2019?

Ik loop sinds kort met behulp van een prothese en ik wil dit absoluut verder verbeteren, het liefs met behulp van een computergestuurde knie, waardoor ik ook weer zou kunnen fietsen. Daarnaast zou ik graag het contact met mijn familie en vrienden weer meer willen oppakken. Dit is er de afgelopen jaren door mijn ziekte enorm bij ingeschoten. Als laatste wil ik me meer richten op de maatschappelijke bijdrage aan de maatschappij, in welke vorm dan ook.

 

Beoefen je zelf ook sport en wat is jouw mooiste sportmoment?

Ik heb vroeger heel veel gesport en ook dit is gestopt nadat ik ziek ben geworden. Graag zou ik weer enkele sporten willen oppakken zoals zwemmen en fietsen. Het mooiste sportmoment voor mij persoonlijk was niet zo lang geleden in Adelante. Ik had net mijn amputatie achter de rug en ben toen gaan zwemmen. De vrijheid die dit weer gaf, gaf een onbeschrijfelijk gevoel.

 

Wat verwacht je van Adelante on Wheels?Marcel2

Aan de ene kant een ondersteunende rol in het zoeken van mogelijkheden om weer te kunnen fietsen en daarnaast de gezelligheid en saamhorigheid die lid zijn bij een vereniging brengt.

 

Waar ga je je als penningmeester/nieuw bestuurslid van Adelante on Wheels voor inzetten?

Ik wil zorgen voor een groeiende vereniging die financieel gezond is en een structurele inkomstenbron heeft in de vorm van contributies, donaties, giften en andere inkomstenbronnen. Ook wil ik me er samen met de overige bestuursleden voor inzetten dat het bestuur er meer is voor de leden zelf, door onder andere meer jaarlijkse activiteiten voor hen te organiseren.

 

Wat wil je nog kwijt aan de leden?

Ik hoop op een leuke tijd, waarin een open communicatie voor mij belangrijk is en het inzetten voor de vereniging iets is dat we samen doen. Laten we er vooral een mooie en gezellige tijd van maken!

Fietsen over de verdwenen spoorwegen van België

België kent vele oude spoorlijnen die niet meer worden gebruikt en zijn ontmanteld. In een aantal gevallen kregen ze een tweede leven als fietspad. En daardoor zijn de Ardennen, dat het grootste deel van Wallonië beslaat, ineens tientallen comfortabele fietskilometers rijker. De infrastructuur lag er en kon zo worden hergebruikt. De bruggen waarover ooit stoomtreinen denderden, helpen nu fietsers beken en riviertjes oversteken. De meeste paden zijn breed en liggen vrij van het andere verkeer. Omdat treinen geen steile hellingen op kunnen rijden is het stijgingspercentage te verwaarlozen (1 a 2%). RAVeL is de officiële naam van dit Waalse network waarin ook jaagpaden langs kanalen en rivieren zijn opgenomen. De paden worden ook wel voies lentes genoemd. Dat betekent zoveel als ‘trage paden’.

Op een van de mooie dagen in het najaar heb ik een deel van een van die paden, de Venbahn, gefietst. Dit fietspad loopt van Aken naar Luxemburg en is 125 km lang. Om de drukte van Aken te vermijden ben ik in een dorpje net daarna opgestapt (Kornelimunster/Walheim). Het pad is eenvoudig te vinden. Je hoeft in ieder dorp maar op zoek te gaan naar een oud stationnetje of een tunnel of spoorbrug. Ik ben tot Monschau gereden. Dat is een afstand van ongeveer 35 km waarbij je in de eerste km’s wel moet wennen aan het continue vals plat omhoog rijden. Je komt hierbij door leuke dorpjes en je slingert door prachtige bossen omhoog richting de Hoge Venen. Af en toe heb je de mogelijkheid om aan het fietspad iets te drinken of te eten in een cafeetje. Terug is, met een daling van 1 tot maximal 3%, een feest. Je hoeft amper te fietsen. Al met al werd het een tocht van 70 km die goed te doen was. https://www.routeyou.com/nl-de/route/view/396350/fietsroute/vennbahn

 Dolf Konzen 2          Dolf rit in Konzen

Praktische informatie

De routes van de RAVel lenen zich voor dagtochten, maar kunnen ook onderdeel vormen van een langere tocht door België naar Frankrijk en gecombineerd worden met boot en stoomtrein. De fietsroutes variëren in lengte van circa 50 tot 120 kilometer. De RAVeL 1 doorkruist Wallonië van oost naar west. Langs de Maas van de Nederlandse grens via Luik, Namen, Charleroi en Mons naar Tournai. RAVeL 2, 3 en 4 lopen van noord naar zuid en kruisen RAVeL 1. Het netwerk wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe vertakkingen. Routegidsen zijn verkrijgbaar via de Franstalige website ravel.wallonie.be. Op deze site staan ook kaarten, plattegronden en toeristische informatie. De website van het Waals bureau voor toerisme is tweetalig: www.opt.be (zoek op ‘ravel’). 00-32-7022 10 21

Door: Dolf van der Veen

De marathon van Berlijn 2018

Dit jaar zijn we met een klein team naar Berlijn vertrokken om mee te rijden in de marathon van Berlijn. Voor onder andere Hein Coumans en Harrie Impelmans de eerste keer en voor mij de derde keer. Drie echtparen met het vliegtuig, de S Bahn en de U BahnBerlijn is groot en wil je iets zien dan zijn de afstanden behoorlijk. De S en U Bahn, ook daar kom je overal mee, je moet alleen goed met de BVG reis-app kunnen omgaan en kijken waar liften zijn. Staat goed en duidelijk aangegeven. In het andere geval de taxi. Die is wel wat duurder, maar niet zo duur als in Nederland. 

Aangekomen op Berlijn Schonveld, eerst naar onze appartementen de koffers wegbrengen en daarna naar de plek waar onze startnummers afgehaald konden worden. De Berlin Vital beurs op Tempelhof Berlin. Een hele belevenis, die beurs. Eerst door kilometers beursaanbiedingen heen worstelen en dan op de verste plek die je maar kunt bedenken het bandje om je pols en uiteindelijk naar de balie voor je startnummer en de transponder. 

Grote borden met afbeeldingen van Brandenburger Tor waar je met je nummer een foto maakt om te laten zien dat je in Berlijn bent voor de marathon. Het 'wij zijn hier samen voor een doel' krijgt hier een flinke boost. De blijheid hangt in de lucht want je bent er allemaal voor één doel: het uitlopen en uitrijden van die 42 km en 195 m. Op vrijdag en zaterdag is het altijd de vraag, ga ik dat halen….

Zondag 16 augustus: om acht uur zijn we op de plek waar we moeten starten. Het is mooi weer en met grote TV schermen voor onze neus staan we in de startblokken. De spanning stijgt. Achter ons het gejoel van de duizenden lopers die zich warm springen. Voor ons begint de muziek in een bepaalde toon je op te zwepen omdat wij handbikers en wheelers van start gaan. Je ziet de emotie bij de rijders. Eerst de elite rijders en dan wij. 

Nu is het jij en je bike. Geen rekening houden met anderen, je eigen tempo inzetten en dan is het een lange tocht door dat grote Berlijn. Bruggen over, grote gebouwen, kleine gebouwen en vooral heel veel mensen die langs de kant staan en je aanmoedigen en duimen omhoog steken. Veel muziekbandjes langs de kanten die met hun ritme jou tempo even aangeven. Op verschillende plaatsen grote tafels met bekertjes drinken die je door honderden vrijwilligers worden aangeboden. 

Ergens tussen de 25 en dertig kilometen worden de mensen van de organisatie nerveus. Ik snap het niet zo goed. Later heb ik begrepen dat op die afstand al duidelijk was dat EliudKipchoge een wereldrecord zou gaan lopen. Als handbiker word je dan naar plan twee, de linkerkant van de weg gedirigeerd. Het is een compleet circus om die man en zijn twaalf mensen alle ruimte te geven.

Start marathon Berlijn    Start marathon Berlijn. 2  2018. Berlijn op weg naar finish  - Edited 1  Mascotte Frido Fridolin Flink

De finish: uiteindelijk beland je op het plein van de Brandenburger Tor. Het gejoel en geklap zijn hier oorverdovend en iedereen haalt hier zijn laatste reserves boven tafel om nog een extra draai aan je handbike te geven of een extra sprintje te trekken. De adrenaline zit overal en vliegt zowat uit je oren. Voor je het weet is het voorbij en de tijd geklokt. Ze hangen je die grote medaille om je nek.

Blij, iedereen is blij en je hebt even tijd nodig om tot bezinning te komen. Terug naar de Brandenburger Tor kan niet meer. De veiligheidsmaatregelen zijn zo zwaar dat een deel van de beleving wordt ingeperkt. Je zag het ook onderweg, veel politie militairen en zwaarbewapende agenten. Maar toch, ik had het voor geen goud willen missen. Het is een heel andere beleving als in Oostenrijk. Veel intenser door het vele publiek.

 

Door: Hennie Konz

Adelante ZorggroepMasita SportswearSunrise MedicalWellspect, a real differenceStichting Wigwam

© Adelante on Wheels | Zandbergsweg 111 | 6432 CC Hoensbroek NL | Tel. 045-5282522 | e-mail: info@adelanteonwheels.eu | design: Jac Kuijpers