'Mijn aanloop naar de HandbikeBattle van 2018' door Mitch Valize

Terwijl de meeste handbikers van Adelante on Wheels zich het afgelopen halfjaar kapot hebben getraind voor de HandbikeBattle 2018, heb ik dit jaar voor het eerst een iets andere voorbereiding gehad. Net zoals de meesten van jullie ben ik in november weer begonnen met trainen voor het nieuwe jaar. Alleen het grote verschil met de voorgaande jaren is dat de Battle dit jaar voor mij geen hoogtepunt meer is. Dat betekent ook dat ik heel anders ben gaan trainen. In plaats van de korte maar pittige intervaltrainingen van dokter Paul en Bas, kreeg ik nu veel meer rustige duurtrainingen van mijn nieuwe trainer. In de winterperiode op de Tacx en nu met dit mooie weer lekker buiten in het Heuvelland.

Mitch BattleDaarnaast is dit jaar voor mij ook het eerste jaar waarin ik een volledig wedstrijdseizoen draai. Eind maart had ik de eerste wedstrijd en begin april begon de NHC competitie. Zo had ik bijna elke week wel iets op de planning staan. Het doel van dit jaar is dan ook veel wedstrijdervaring opdoen. Mijn eerste hoogtepunt van dit jaar was de wereldbekerwedstrijd in Oostende. Nu kon ik me voor het eerst meten met de wereldtop. Tijdrijden is nog niet zo mijn ding, maar desondanks reed ik beter dan vooraf verwacht. De wegrace was meer mijn ding. Ik kon het peloton lang volgen, maar moest op het einde toch de groep laten gaan. Samen met enkele subtoppers heb ik toen nog gesprint om de 8ste plek en die won ik gelukkig. Ik heb dan (nog) niet de limiet voor het WK gehaald, ik kijk toch met een tevreden gevoel terug op dit toernooi. Ik ben een nieuwe ervaring rijker en dit was een mooi meetmoment. Ik weet nu waar ik sta en vanuit hier kunnen we verder werken richting de volgende wedstrijden.

 

Die volgende wedstrijden waren NHC wedstrijden in Brabant en Utrecht, en de Europa Cup in Köln. Elke wedstrijd ging mijn niveau weer een beetje omhoog. Reed ik weer een tandje sneller of kon ik het tempo van de kopgroep langer volhouden. Dit geeft dan ook vertrouwen voor de komende week.

Mitch handbike

Terwijl de meesten pas zondag of maandag richting de Alpen vertrekken zit ik op dit moment al daar. Niet in Oostenrijk, maar in Zwitserland. Hier doen we met een aantal talenten van TeamNL dit weekend mee aan de Europa Cup. Zaterdag een tijdrit met de nodige hoogtemeters en zondag de wegrace rondom een mooi meer bij het plaatsje Schenkon. Ook hier doen een aantal wereldtoppers uit mijn klasse mee, dus eens kijken hoe de verhoudingen nu liggen.

Vanaf maandag gaat de focus dan eindelijk op de Battle! Ik kijk er ook wel naar uit om terug te keren op de plek waar het voor mij vorig jaar allemaal begon. Mijn eerste grote evenement en die meteen winnen in een toptijd van 1 uur, 21 minuten en 30 seconden. Ik heb genoten van die week en denk er ook nog vaak aan terug. Maar wat mijn verwachtingen voor dit jaar zijn vind ik nog best moeilijk te zeggen. Iedereen gaat er natuurlijk van uit dat ik mijn tijd van vorig jaar ga verbeteren. Ik hoop het zelf ook, maar zeker ben ik er nog niet van. Natuurlijk, ik heb er weer een jaar trainen op zitten, mijn trainingsbelasting is verhoogd en ik rijd nu ook met hogere wattages, maar aan de andere kant ben je toch ook afhankelijk van de vorm van de dag en daar komt bij dat ik nu niet volledig uitgerust en opgeladen ben voor dit ene moment. Daar is mijn kalender gewoonweg te vol voor.

Mitch ChallengeIk heb me in ieder geval voorgenomen gewoon lekker te genieten van dit weekje in het Kaunertal. Lekker trainen rondom het stuwmeer en genieten van de mooie omgeving. En de Battle, dat wordt weer een mooi gevecht tussen jezelf en de berg. En winnen gaan we zeg ik je! We vlammen die berg op! En eenmaal over de finish zien we wel of we onze persoonlijke doelen behaald hebben of niet. Ik heb er zin in, jullie ook?

 

Tot volgende week!

Mitch Valize

Adelante ZorggroepMasita SportswearSunrise MedicalTaxi van Loo GulpenWellspect, a real differenceStichting Wigwam

© Adelante on Wheels | Zandbergsweg 111 | 6432 CC Hoensbroek NL | Tel. 045-5282522 | info@adelanteonwheels.eu | design Jac Kuijpers