De marathon van Berlijn 2018

Dit jaar zijn we met een klein team naar Berlijn vertrokken om mee te rijden in de marathon van Berlijn. Voor onder andere Hein Coumans en Harrie Impelmans de eerste keer en voor mij de derde keer. Drie echtparen met het vliegtuig, de S Bahn en de U BahnBerlijn is groot en wil je iets zien dan zijn de afstanden behoorlijk. De S en U Bahn, ook daar kom je overal mee, je moet alleen goed met de BVG reis-app kunnen omgaan en kijken waar liften zijn. Staat goed en duidelijk aangegeven. In het andere geval de taxi. Die is wel wat duurder, maar niet zo duur als in Nederland. 

Aangekomen op Berlijn Schonveld, eerst naar onze appartementen de koffers wegbrengen en daarna naar de plek waar onze startnummers afgehaald konden worden. De Berlin Vital beurs op Tempelhof Berlin. Een hele belevenis, die beurs. Eerst door kilometers beursaanbiedingen heen worstelen en dan op de verste plek die je maar kunt bedenken het bandje om je pols en uiteindelijk naar de balie voor je startnummer en de transponder. 

Grote borden met afbeeldingen van Brandenburger Tor waar je met je nummer een foto maakt om te laten zien dat je in Berlijn bent voor de marathon. Het 'wij zijn hier samen voor een doel' krijgt hier een flinke boost. De blijheid hangt in de lucht want je bent er allemaal voor één doel: het uitlopen en uitrijden van die 42 km en 195 m. Op vrijdag en zaterdag is het altijd de vraag, ga ik dat halen….

Zondag 16 augustus: om acht uur zijn we op de plek waar we moeten starten. Het is mooi weer en met grote TV schermen voor onze neus staan we in de startblokken. De spanning stijgt. Achter ons het gejoel van de duizenden lopers die zich warm springen. Voor ons begint de muziek in een bepaalde toon je op te zwepen omdat wij handbikers en wheelers van start gaan. Je ziet de emotie bij de rijders. Eerst de elite rijders en dan wij. 

Nu is het jij en je bike. Geen rekening houden met anderen, je eigen tempo inzetten en dan is het een lange tocht door dat grote Berlijn. Bruggen over, grote gebouwen, kleine gebouwen en vooral heel veel mensen die langs de kant staan en je aanmoedigen en duimen omhoog steken. Veel muziekbandjes langs de kanten die met hun ritme jou tempo even aangeven. Op verschillende plaatsen grote tafels met bekertjes drinken die je door honderden vrijwilligers worden aangeboden. 

Ergens tussen de 25 en dertig kilometen worden de mensen van de organisatie nerveus. Ik snap het niet zo goed. Later heb ik begrepen dat op die afstand al duidelijk was dat EliudKipchoge een wereldrecord zou gaan lopen. Als handbiker word je dan naar plan twee, de linkerkant van de weg gedirigeerd. Het is een compleet circus om die man en zijn twaalf mensen alle ruimte te geven.

Start marathon Berlijn    Start marathon Berlijn. 2  2018. Berlijn op weg naar finish  - Edited 1  Mascotte Frido Fridolin Flink

De finish: uiteindelijk beland je op het plein van de Brandenburger Tor. Het gejoel en geklap zijn hier oorverdovend en iedereen haalt hier zijn laatste reserves boven tafel om nog een extra draai aan je handbike te geven of een extra sprintje te trekken. De adrenaline zit overal en vliegt zowat uit je oren. Voor je het weet is het voorbij en de tijd geklokt. Ze hangen je die grote medaille om je nek.

Blij, iedereen is blij en je hebt even tijd nodig om tot bezinning te komen. Terug naar de Brandenburger Tor kan niet meer. De veiligheidsmaatregelen zijn zo zwaar dat een deel van de beleving wordt ingeperkt. Je zag het ook onderweg, veel politie militairen en zwaarbewapende agenten. Maar toch, ik had het voor geen goud willen missen. Het is een heel andere beleving als in Oostenrijk. Veel intenser door het vele publiek.

 

Door: Hennie Konz

Adelante ZorggroepMasita SportswearSunrise MedicalWellspect, a real differenceStichting Wigwam

© Adelante on Wheels | Zandbergsweg 111 | 6432 CC Hoensbroek NL | Tel. 045-5282522 | info@adelanteonwheels.eu | design Jac Kuijpers