Romy Pansters vertelt over haar Amstel Goldrace Xperience

 

Een dag om nooit te vergeten. 

Fietsen in het bronsgroen Limburgs landschap is genieten. Met je handbike 100 kilometer de Amstel toerversie fietsen en geleid worden over de pittigste beklimmingen en snelste afdalingen van Nederland maakt het bijzonder.

Zaterdag 14 april 2018 was het eindelijk zo ver. Om 7.00 uur klonk voor mij het startschot. Als enige handbiker stond ik aan de start. Samen met mijn buddy René Kusters, ook nu weer mijn steun en toeverlaat, vertrokken wij bij de Amstel Goldrace Xperience in Valkenburg. Het was 100 kilometer lang genieten van het prachtige Limburgse heuvellandschap en vooral de sfeer tussen de 16.000 officiële deelnemers en het publiek. Duizenden enthousiaste toeschouwers en muziekgezelschappen moedigen je aan om vooral door te gaan. Romy
Op momenten dat je het even niet meer ziet zitten en de man met de hamer dichtbij dreigt te komen, zijn de aanmoedigingen van publiek en tourfietsers van extra betekenis. Opgeven is dan echt geen optie. Romy De Geulhemmerberg in Valkenburg, de Maasberg in Elsloo, de Adsteeg in Beek, De Raarberg in Meerssen, de Fromberg in Schin op Geul, de Koulenberg in Klimmen en de 2 molshopen in Valkenburg, de Sibbergrubbe en de Cauberg lagen voor ons en stonden ons op te wachten. We werden gevolgd door een heerlijk lentezonnetje en de organisatie was in één woord Top. Al die vrijwilligers maakten het voor mij mogelijk om nergens gedwongen te moeten stoppen. De laatste 15 kilometer waarin de Fromberg, Koelenberg, Sibbergrubbe en de Cauberg overwonnen moesten worden, waren bijzonder zwaar. De adrenaline steeg bij het naderen van de Cauberg. Een aanhoudend applaus en de aanmoedigingen vanaf de kant van de weg, geven je de extra kracht om boven te komen. Daarna is het een lange rechte weg richting de finish.

Daar werd ik opgewacht met bloemen door vrienden en familie. Ik ben trots op de medaille die me later werd omgehangen. Het feest kon beginnen. Niemand minder dan Rowwen Heze maakte de feestdag compleet. “Bestel mar, bestel mar” en “'t is een kwestie van geduld rustig wachten op de dag dat heel Holland Limburgs lult” klonk en werd door duizenden sportieve toerfietsers meegezongen. Uit volle borst heb ook ik meegezongen. Het zwaaien met mijn armen ging wat moeilijker. Maar ik weet waarom en het was de moeite waard. Als fietsen met je benen wat lastiger blijkt te zijn, maak dan gebruik van je armen. Handbiken is echt genieten en geeft je sportieve leven extra glans.

Door: Romy Pansters, lid Adelante on Wheels© Adelante on Wheels | Zandbergsweg 111 | 6432 CC Hoensbroek NL | Tel. 045-5282522 | info@adelanteonwheels.eu | design Jac Kuijpers