De Socialrun; niet zomaar een rondje om het IJsselmeer

De Socialrun. Ik had er nog nooit van gehoord. Tot mijn buddy Mark - die bij Mondriaan werkt - mij vroeg of ik tijdens de loop mee wilde rijden als begeleider. De Socialrun is een non-stop estafetteloop van 555 kilometer in ongeveer 48 uur om het IJsselmeer. Het doel van de Socialrun is bespreekbaarheid en begrip stimuleren rondom psychische aandoeningen. Een team van Mondriaan zou voor de eerste keer aan deze loop meedoen en zocht lopers, fietsende begeleiders en andere vrijwilligers.

Ik had wat twijfels vanwege een schouderblessure. Ik heb tenslotte niet voor niets een buddy en tijdens de Socialrun zou ik zelf als begeleider mee moeten fietsen. Nadat collegas van Mark tot drie keer toe hadden gevraagd of we zouden meegaan, hakte ik de knoop door. Ja, ik ga mee! 

Maar dan? Wat heb je nodig voor een rit rond het IJsselmeer in etappes van 30 tot 50 kilometer? Kleding voor droog en nat weer, verlichtinvoor de nachtelijke ritten, een slaapzak om in te slapen. Met de auto volgeladen vertrokken we naar het startpunt op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg, net als 2 campers, 2 busjes, 10 hardlopers, 2 koks, 5 fietsers, 3 fysiotherapeuten, 4 chauffeurs en een teamcaptain. De eerste etappe richting de Veluwe was prachtig, evenals het weer. Het hardlooptempo van 10 tot 11 kilometer per uur bleek prima bij te houden. Maar die avond trokken regen en onweer het land in. Voor een handbiker was het niet te doen. Ik zou het kuipje van mijn kniezitter moeten leeghozen en moeten modderhappen - en ook de begeleiders op hun gewone fietsen werden nat en koud - zodat ik mijn ritten moest overslaan. Het wachten s nachts viel niet mee. In die uren viel mijn beperking mij extra zwaar. Ik kon letterlijk niet uit de voeten. En toen Mark die ochtend na weer een natte rit op de rustplaats arriveerde, was ik er helemaal klaar mee. Waar was ik mee bezig en hoe haalde ik in mijn hoofd dat ik dit zou kunnen?

socialrun 1          socialrun 2       socialrun 3       socialrun 4
 

Die ochtend klaarde het weer op en er deed zich een nieuwe kans voor om een etappe mee te rijden door het Friese landschap. Inmiddels leerde ik de overige teamleden steeds beter kennen. Niet alleen het weer werd beter, maar ook ons humeur klaarde op :-)

De tweede nacht verslechterde het weer opnieuw en het was voor mij echt onmogelijk om onder deze omstandigheden te fietsen. En daar baalde ik stevig van.

Sommige fietsers waren in de voorgaande nacht bijzonder nat en koud geworden. Ik kon een paar uur slapen terwijl de hardlopers de Afsluitdijk overstaken. Het slechte weer hield op de laatste dag aan, maar deze keer waren we er beter op voorbereid om de tijd te doden. Een popquiz met de jonge garde eindigde in een geweldige overwinning voor ons
Met de finish in zicht begon het toch te kriebelen. Wat boeide het ook? De laatste rit zou ik meerijden, weer of geen weer. Daarna hoefde ik niet meer in een natte fiets te kruipen. Op het juiste moment trokken de buien weg en kon ik de laatste etappe door het Utrechtse landschap meerijden. De laatste kilometer legden we met alle teamleden gezamenlijk af. 54 uur na de start, acht provincies en 48 gemeenten verder arriveerden we weer op Soesterberg. De missie van de Socialrun is: #meedoeniswinnen. En gewonnen hebben we! 
 
Dit jaar kon ik helaas maar ruim 100 kilometer meefietsen. Volgend jaar zijn we er - wat mij betreft - weer bij. Dan hebben we vast beter weer en rij ik alle etappes mee.
 

Door: Jolanda Meijer

© Adelante on Wheels | Zandbergsweg 111 | 6432 CC Hoensbroek NL | Tel. 045-5282522 | info@adelanteonwheels.eu | design Jac Kuijpers